Inspirerende voorbeelden uit ons assortiment

Cashewnoten

Van Johny Cashew verkopen we drie soorten cashewnoten. Noten met een bijzonbder verhaal!

Van alle Afrikaanse cashewnoten die we in Europa eten wordt 95 procent eerst helemaal in Azië gepeld. Dat is een omweg van 12.000 vervuilende kilometers.

De noten van Johny Cashew worden lokaal gepeld kunnen daardoor rechtstreeks uit Tanzania hierheen worden verscheept. Dat betekent een heleboel minder CO2-uitstoot en dus ook minder impact op het milieu. Minder uitstoot is geweldig, maar we nog steeds worden kilometers gemaakt. Die worden zo ‘groen’ mogelijk afgelegd,  en er wordt gecompenseerd waar vervuild wordt: in de scheepvaart en de transportsector. Dat gebeurt via het Good Shipping Program, dat fossiele brandstof vervangt met duurzame varianten. Lokaal noten laten pellen en verpakken is een mooie stap, maar veroorzaakt nog stééds uitstoot. Dat wordt goedgemaakt door mee te doen aan een herbebossingsproject in Tanzania.
Als je cashews in de winkel koopt, zijn dat alleen hele noten. Dat is gek, want tijdens het pellen breken er ‘n hoop. Waar die blijven? Op de pellocatie, want wij in Europa willen ze niet. En dat terwijl we een groot deel van de noten zelf crushen voor in onze yoghurt of curry. Snap jij ‘t nog? Voor de gebroken noten is nauwelijks een markt, want de prijs die de boer voor stukjes kan rekenen is tot wel 35% (!) lager dan voor normale noten. Johny Cashew is verspilling en koopt de hele oogst. Dus óók de stukjes. In de zakjes zitten hele cashews (groter dan je gewend bent!) maar ook kleinere én gebroken noten. En geloof ons, die zijn precies even lekker!

De cashewmarkt wordt gedomineerd door grote Aziatische partijen die het pelwerk inpikken en de prijzen bepalen. En die zijn laag. Dat betekent minder banen in een land als Tanzania en boeren die te weinig geld voor hun noten krijgen. In Tanzania werkt Johny Cashew aan een armoedevrije cashewketen. Boeren krijgen bovenop de huidige notenprijs een Fairtrade-premie. Ook onderzoekt Johny Cashew samen met de boeren de weg naar voldoende salaris. Deze Leefbaar Inkomen Referentieprijs (LIRP) berekent wat een gemiddeld boerenhuishouden voor zijn oogst moet vangen om op eigen benen te kunnen staan. 
Om cashewnoten direct te kunnen importeren moet de hele keten worden aangepakt en gezorgd worden dat boeren onder de juiste omstandigheden hun werk kunnen doen. Hiervoor worden boerencoöperaties opgezet. Boeren die hetzelfde product verbouwen kunnen zo de krachten bundelen en hun positie versterken. Het doel van Johny Cashew: snel 1500 boeren aan boord, blanco starten met een minimumprijs voor de noten, afgetopt met een Fairtrade-premie, vrij van corruptie en verstrengelde belangen én met een lege strijkstok.

Maar wie organiseert dat zelf noten pellen? Mama Cashew, that’s who! In deze Tanzaniaanse fabriek, gerund door onze goede vrienden en businesspartners George en Maria, worden de nootjes vam Johny Cashew gepeld. Honderden Tanzaniaanse vrouwen hebben hier een baan, met een normaal salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden als verzekeringen voor het hele gezin, een bankrekening, onderwijs én stevige lunch.