De geschiedenis van het fenomeen “Wereldwinkel” begint in 1968. In dat jaar mislukte de UNCTAD conferentie (United Nations Conference on Trade And Development) in New Delhi. De ontwikkelingslanden stelden toen voor een vrije markt in te stellen voor hun producten. De Westerse landen zouden dan hun tariefbepalingen, waarmee ze hun eigen markt beschermden, op moeten heffen. Maar deze eis werd van tafel geveegd. Als protest hiertegen werd in het Westen opgeroepen tot het oprichten van "Derde Wereldwinkels". Op 1 april 1969 werd in Breukelen de eerste wereldwinkel geopend.
De Delftse wereldwinkel is er een van het eerste uur en mede ontstaan vanuit een rietsuikerwerkgroep die als actiemiddel rietsuiker verkocht in Delft. De prijs van rietsuiker uit ontwikkelingslanden werd door importheffingen kunstmatig hoog gehouden om de eigen bietsuiker te beschermen.
Vanaf september 1969 ontstaat het idee van een eigen plek. De groep gaat zoeken naar een plek waar producten konden worden verkocht, en informatie kan worden gegeven. Daar gaan de nodige maanden overheen, maar uiteindelijk wordt een plek gevonden. Medio augustus 1970 wordt een ruimte betrokken achterin een boetiek en een architectenkantoor aan het Vrouwjuttenland 28. Maart 1971 verhuist de winkel naar een oude HTM bus (zonder motor) die met toestemming van de gemeente op de hoek van de Beestenmarkt en de Molslaan op een dan braakliggend terrein wordt geplaatst; de bus wordt de 'wereldwerkbus' gedoopt. Op 22 februari 1974 wordt de Delftse wereldwinkel geformaliseerd, met de oprichting van de Stichting Wereldwerkplaats Delft. In 1974 betrekt de winkel een winkelpand, op het Vrouwenregt nummer 8. In 1979 schuift de winkel enkele panden op naar een ander pand op het Vrouwenregt, nummer 3. Na 15 jaar, in 1994, verhuist de wereldwinkel weer, naar een pand aan de Lange Geer 26. En in juni 2005 verhuist de wereldwinkel naar de Choorstraat. In 2015 is de wereldwinkel verbouwd, en is de inrichting gemoderniseerd.
Van oorsprong was de groep rond de wereldwinkel en later de stichting zeer actiegericht; door het geven van informatie over eerlijke handel trachtten de vrijwilligers van de stichting veranderingen in wereldhandelsstructuren te bevorderen. Ter ondersteuning hiervan werd aanvankelijk een beperkt assortiment verkocht (voornamelijk thee, rietsuiker, rijst en koffie) van producten die eerlijk waren geproduceerd en verhandeld en verder was er veel lees- en actiemateriaal te koop en te leen. In de loop der jaren is het accent van de werkzaamheden van de stichting verschoven, en werd de verkoop steeds belangrijker.
Wereldwinkel Delft probeert het doel nu te bereiken door de exploitatie van een unieke en inspirerende cadeauwinkel met authentieke, bijzondere en originele producten uit verschillende culturen. Via de winkel vragen we daarnaast aandacht voor de omstandigheden van producenten uit ontwikkelingslanden.
Daarnaast blijven we ons inzetten voor het eerlijker worden van alle handel. Mede daarom heeft Wereldwinkel Delft actief meegewerkt aan de campagne om van Delft een Fairtrade gemeente te maken. Verder presenteren we ons daarom zo nu en dan elders en vertellen op locatie graag over eerlijke handel. Heeft u interesse in een lezing of een workshop over fair trade, neem dan contact met ons op.
Sinds de oprichting draait de stichting volledig op vrijwilligers. Vele Delftenaren hebben sindsdien hun steentje bijgedragen aan het werk van Wereldwinkel Delft. In 2007 heeft de winkel van de gemeente Delft de Delftse Pluim gekregen, de prijs voor de vrijwilligersorganisatie van het jaar. De jury roemde de slag die gemaakt is op het terrein van professionalisering van de winkel. Voor het werven van vrijwilligers wordt ondermeer gebruik gemaakt van de diensten van Delft voor Elkaar. Mocht je interesse hebben in vrijwilligerswerk bij wereldwinkel Delft, stuur dan een mail of kijk bij de vacatures op de website.