Inspirerende voorbeelden uit ons assortiment

Honing

In ons assortiment vier soorten honing, twee soorten crême honing, en twee soorten vloeibare honing.
De cremehoning van El Puente is afkomstig uit Nicaragua.

De vloeibare honing van fairtrade orginal is afkomstig uit Chili en Guatemala.

De honing uit Chili komt van imkers die aangesloten zijn bij honingcoöperatie Apicoop.

Deze coöperatie biedt zo’n 225 imkers een goede prijs voor hun honing en hulp bij verhoging van de productie, milieubeheer en de gezondheid van de bijenvolkeren. De honingcoöperatie investeert de ontwikkelingspremieonder andere in nieuwe leden en in de teelt van nieuwe producten, zoals blueberries.

Eén van de imkers is Bernardino. Hij startte in 1995 met een handvol bijenkasten en een paar jaar later, toen het aantal opgelopen was tot 20, besloot hij zich bij de honingcoöperatie Apicoop aan te sluiten. Bernardino, getrouwd en vader van vijf kinderen, beheert vandaag de dag met zijn vrouw zo’n 100 bijenkasten. Een volwassen zoon helpt bij het onderhoud en voor de oogst (januari-februari) huren ze twee seizoenskrachten in.
Als lid van de coöperatie is Bernardino zeker van de verkoop van zijn honing voor een aantrekkelijke prijs. En hij kan via de coöperatie tegen een gunstig tarief medicijnen tegen bijenziekten kopen. Apicoop hielp haar leden, waaronder Bernardino, bij de subsidieaanvraag om een sala de extraccion in te richten, een opslagruimte met stromend water en RVS-apparatuur waarmee de honingraten geslingerd kunnen worden. Het geld kwam van de overheid, die streng toeziet op een hygiënische aanpak onder imkers. Wie geen eigen ‘sala’ heeft, deelt deze voorziening met anderen. Bernardino leert nog steeds bij: hij krijgt regelmatig bezoek van de afdeling technische assistentie van de coöperatie, neemt deel aan voorlichtingsbijeenkomsten en volgde cursussen aan de Universidad Austral in Valdivia.
Door de jaren heen is het Bernardino en zijn familie gelukt om dankzij de imkerij de woning te vergroten en een kleine pick-up truck te kopen. Vorig jaar zijn er helaas wat bijenvolkeren gestorven waardoor de oogst lager uitviel. Driekwart van zijn honing verkocht hij aan de coöperatie en de rest hield hij achter om de bijen te kunnen voederen, zodat hij geen suiker hoefde te kopen. Bernardino is tevreden met de coöperatie. Hoewel hij begrijpt dat Apicoop ook afhankelijk is van de prijsontwikkelingen op de honingmarkt, zou hij natuurlijk wel een hogere prijs willen ontvangen. Hij is met name erg te spreken over de respectvolle manier waarop het personeel van de coöperatie met de leden omgaat en over het feit dat zij al het mogelijke doen om de leden te ondersteunen.

De honingcoöperatie in Guatemala is Copiasuro.

Copiasuro is een interessante partij op de internationale markt dankzij diverse certificaten op het gebied van voedselveiligheid. De coöperatie doet het zelfs zo goed, dat de Guatemala Export Associatie hen heeft uitgeroepen tot ‘s lands beste exporteur van 2013. Het is natuurlijk niet niks, dat een coöperatie van kleine bijenhouders deze prijs binnenhaalt en daarmee gespecialiseerde exportbedrijven voorbijstreeft.

De honingexport van Copiasuro is in 2013 met maar liefst 40% gestegen ten opzichte van het jaar ervoor tot 320 ton, waarvan 95% onder fairtrade voorwaarden. Dat is een mooie opsteker voor de leden. Bijenhouderij is voor hen begonnen als een aanvulling op hun inkomen uit meer traditionele gewassen als koffie en bananen. Steeds vaker is het hun hoofdinkomen, vooral nu de honingprijs de laatste jaren fors is gestegen. Er bestaat geen officiële wereldmarktprijs voor honing, maar de prijs hangt onder andere nauw samen met de prijsontwikkelingen van suiker. Als de prijs van deze belangrijke zoetmaker stijgt, stijgt die voor honing in de regel mee.