De wortels van deze kroepoek liggen ten noorden van Centraal Java, waar de cassave wordt verbouwd. Daarom draagt onze snack met trots zijn originele naam vanuit het Bahasa. Officieel schrijf je ‘kerupuk’ maar op straat spreekt men van ‘krupuk’. In Surabaya maken we kleine schijfjes deeg van het zongedroogde cassavemeel. In Nederland worden ze gebakken in zonnebloemolie en gekruid. Anders dan de cassave doet vermoeden, smaakt en kraakt deze vegan krupuk net als echte brosse garnalenkroepoek.
Er zijn twee soorten: een pittige en een milde.
Oorsprong
De cassavewortels voor deze Krupuk worden verbouwd in het Pati-, en Kudusdistricht – hét cassavegebied in Noord-Java, vlakbij Semarang. Vervolgens worden in een maalderij in Surabaya de wortels vermalen en gedroogd tot meel. Dit meel is de basis voor de schijfjes Krupuk.
Dankzij de nieuwe samenwerking met Fairtrade Original verkopen de cassaveboeren, waaronder Abdul Rohnan, hun cassavewortels voor een eerlijke prijs. Dit betekent hogere inkomsten en meer zekerheid voor de toekomst.
In jouw keuken
Serveer deze Krupuk bij al jouw Aziatische maaltijden of geniet ervan als smaakvol tussendoortje!