Wereldwinkel Delft heeft prachtige leren tassen uit Afrika in de collectie. Leerbewerking is voor kleine coöperaties in landen Niger, Mali en Burkina Faso een belangrijke inkomensbron. Leerlooien op een ecologische manier geeft aan het leer een meer natuurlijke uitstraling. Leer is een levend materiaal en eigenlijk kun je zeggen dat het een gerecycled én hoogwaardig product is. Het vee wordt gebruikt voor de menselijke consumptie en in de Afrikaanse landen wordt echt alles gebruikt als voedsel behalve de huid.
Sinds 1992 maakt een groep leerbewerkers de lederwaren voor Tahoua Import, onze fairtrade importeur. Er is overleg over ontwerpen, trends en de bedrijfs- voering. Zonodig wordt er een microkrediet verstrekt om goede partijen leer in te kunnen kopen.
Het werken met ontwerpers is erg goed voor het vakmanschap en levert een goede afstemming en kwaliteitsverbetering op.
De orders worden voor een groot deel vooruitbetaald en er wordt gewerkt volgens de principe van de fair trade handel. Het resultaat mag er zijn, prachtige trendy leren tassen in verschillende kleuren. Er is voor de producenten sprake van grote continuïteit en dat geeft velen een inkomen voor hun gezin en de kans op een betere toekomst.
Bogolantas
De verwerking van de Bogolanstof met leer vormt mooie- en unieke tassen. Bogolan (mudcloth) is de naam voor een katoenen stof die in Mali op traditionele wijze wordt geverfd met modder uit de Niger en andere natuurlijke kleurstoffen zoals boomschors en bladeren van de n’galama boom.
De ijzerhoudende modder wordt dan langere tijd bewaard in potten opdat alle organische stoffen en vervuiling kunnen afbreken. Bij dit tijdrovende proces komen ijzerzouten vrij die bij het verven een donkere kleur opleveren.
De Malinezen gebruiken geweven katoenen stroken van ongeveer 15 cm breed, die dan later eventueel aan elkaar genaaid worden tot brede lappen of grotere doeken. De katoenen lappen worden vooraf gewassen en vervolgens gedrenkt in een aftreksel van fijngemalen bladeren, boomschors en stukjes wortel. Daarna wordt de doek gedroogd in de zon. Afhankelijk van de gebruikte planten ontstaat er een diepgele tot kastanjebruine kleur. Met behulp van bamboestokjes komt dan de aangemaakte ijzerhoudende modderpap op het katoen. Zijn alle motieven aangebracht dan moet het katoen nog een dag drogen. Spoelen met water zorgt ervoor dat de modder uit de doeken verdwijnt en alleen de kleuren overblijven. Witte motieven ontstaan na gebruik van zelfgemaakt bleekmiddel. Zowel de motieven als de gebruikte kleur hebben een symbolische betekenis.